Akkerbloemen zaden mengsel (eenjarig)
Eenjarige akkerbloemen zadenmengsel
Zeer kleurrijk algemeen bloemenmengsel van éénjarige akkerbloemen. Geschikt voor alle, niet te schrale of te natte gronden. Dit mengsel geeft een zeer bloemrijk resultaat in het jaar van inzaaien.
Met 1 gram zadenmengsel kunt u 1m2 zaaien. Dus bv 500 gram voor 500 m bloemenweide en 1000 gram voor 1000 m bloemenweide.
Voor bloei in volgende jaren is jaarlijkse grondbewerking (en eventueel bijzaaien) noodzakelijk. Niet combineren met grassen. Indien gezaaid in het voorjaar in een gunstige situatie kan dit mengsel al na 6-8 weken bloeien.
Zaaien: jaarrond, maar bij grote voorkeur in de nazomer of vroege herfst of in het vroege voorjaar tot half mei voor een bloemrijk resultaat.
Er zitten 10 soorten in dit pakket:
Bolderik - Agrostemma githago
Korenbloem - Centaurea cyanus
Wilde ridderspoor - Consolida regalis
Gele ganzenbloem - Glebionis segetum
Echte kamille - Matricaria chamomilla
Akkerleeuwenbek - Misopates orontium
Bleke klaproos - Papaver dubium
Grote klaproos - Papaver rhoeas
Kegelsilene - Silene conica
Franse silene - Silene gallica
Nachtkoekoeksbloem - Silene noctiflora
Reukeloze kamille - Tripleurospermum maritimum
Hoe te zaaien
Bestaande vegetatie verwijderen
Het verwijderen van de bestaande vegetatie is een belangrijk. Op deze manier hebben de bloemenzaden minder concurrentie, kunnen ze makkelijker ontkiemen en uitgroeien tot een volwassen plant. Afhankelijk van de grootte van je stuk grond, heb je verschillende opties.
Vals zaaibed methode
Goedkope methode, alleen mogelijk in de hete droge zomermaanden. Je behoudt een groot deel van het bodemleven!
Een vals zaaibed maak je in de droge hete zomermaanden. In juni frees je de bodem oppervlakkig (5 tot 7 cm) met een tuinfrees. Let op: zorg dat je bij het verhuurbedrijf een dieptesteller meekrijgt anders trekt de frees zich tot 15 cm diepte de grond in. Je laat de grond vervolgens 3 tot 4 weken liggen, zodat onkruiden kunnen kiemen. Dan schoffel je ze weg op een droge zonnige dag. Je hoeft het geschoffelde materiaal niet af te harken. Dit herhaal je nog 2 tot 3 keer. De onkruiden in de toplaag zijn nu sterk teruggedrongen.
Afplaggen en afvoeren
Snelle methode, waarmee je ook een groot deel van het bodemleven behoudt.
Wanneer je snel wilt starten met de aanleg van je bloemenweide, kun je het gazon afplaggen met een minikraantje of graszodesnijder (te huur bij een lokaal verhuurbedrijf). Kies bij een hobbelig terrein voor een minikraantje.
Minimale bodembewerking
Nadat de bestaande vegetatie is verwijderd, moet je de bodem licht bewerken door deze open te harken. Hierdoor kunnen de zaden goed contact maken met de grond en beter ontkiemen.
Zaaien
Breedwerpig zaaien met de hand geeft altijd het beste resultaat. Door het volume van het zaad te vergroten met licht vochtig zand (15 gram zaden op een halve emmer tot 500 gram zaden op een halve kruiwagen zand mengen). Wanneer je te zaaien stuk groter is dan 100m2, verdeel je het stuk grond in vier gelijke delen. Dat doe je ook met het zand-zadenmengsel. Op deze manier kom je geen zaden te kort aan het eind.